Campanie antidiscriminare HIV la Adjud

COMUNICAT DE PRESĂ

Mesaje de informare pentru tinerii din orașul Adjud!

Adjud, 18.10.2016:  Asociația Semper Musica Filiala Tecuci, în cadrul proiectului <Tineri sănătoși, comunități sănătoase!>, a format la sfârșitul lunii septembrie 30 de elevi, din 30 de licee din România, în problematica prevenirii infecției HIV, urmând ca aceștia să utilizeze tehnicile de educație nonformală învățate și informațiile primite pentru a livra sesiuni de prevenire HIV adresate egalilor lor și a organiza evenimente publice, cu aceeași temă, adresate comunităților din care fac parte.

În orașul Adjud pe data de 28 octombrie 2016  a avut loc o mișcare a tinerilor  ce urmărea combaterea discriminării persoanelor infectate cu HIV. Organizatorul inițiator este Ana-Mihaela Acatrinei care a participat la un curs de formare pentru liceeni la nivel național în cadrul proiectului <Tineri sănătoși, comunități sănătoase!> ce avea în centru această temă: virusul HIV, efectele, discriminarea și stigmatizarea implementat  de Asociația Semper Musica Filiala Tecuci.

Această campanie informativă a constat în împărțirea de baloane pe care erau afișate mesaje anti-discriminare la adresa persoanelor seropozitive și informarea cetățenilor despre virusul HIV, căile de transmitere, efectele discriminării persoanelor seropozitive în societate. În urma acestei distribuiri de baloane, organizatorii au propus cetățenilor să se fotografieze cu o ramă pe care se aflau mesaje  pentru integrarea persoanelor seropozitive în grupuri, în societate și  metode prin care putem demonstra sprijinul nostru oferit acestor persoane infectate cu HIV. Oamenii au răspuns pozitiv mișcării, unii dintre ei alăturându-se.

Ana-Mihaela Acatrinei participantă la curs și elevă la Colegiul Naţional „Emil Botta”, Adjud, menționează:

“Orice persoană se poate confrunta, pe parcursul vieții, cu situații de discriminare. Discriminarea se poate manifesta în diferite medii și contexte: la locul de muncă, la școală, la spital, la restaurant. În cazul anumitor persoane riscul de a fi discriminate este mai ridicat, pentru că fac parte din grupuri vulnerabile. Este important să cunoaștem acest fenomen, pentru că oricare dintre noi poate fi pus în situația de a fi discriminat sau în situația de a fi martorul unei situații de discriminare. În oricare dintre cele două variante, trebuie, în primul rând, să recunoaștem fapta de discriminare, și apoi să cunoaștem ce măsuri putem lua pentru a aborda problema. Din punctul meu de vedere, discriminarea este modul prin care se manifestă oamenii pentru că  nu sunt informați, care nu au o părere corect formată pe baza unor considerente nefondate. De aceea oamenii pentru a înțelege efectele discriminării, a discursului instigator la ură și a stigmatizării, trebuie să fie informați cu privire la subiecții discriminați. Consider că evenimentul pe care l-am organizat cu ajutorul echipei formate din voluntari și sub  îndrumarea Asociației Semper Musica Filiala Tecuci a avut un impact  asupra locuitorilor orașului Adjud. Faptul că au acceptat balonul și fotografierea cu rama care e susține prin mesajele expuse integrarea persoanelor seropozitive în grupuri sociale reprezintă un prim pas în empatizarea persoanele care fac parte din grupurile vulnerabile. Pe această cale, țin să mulțumesc Asociației Semper Musica Filiala Tecuci pentru instruirea pe care mi-au acordat-o cu scopul de a disemina informațiile în comunitatea din care fac parte.”

Evenimentele tinerilor fac parte din proiectul <Tineri sănătoși, comunități sănătoase!> organizat de Asociația Semper Musica Tecuci și finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului în urma concursului național de proiecte de tineret, ediția 2016.

 14918910_1795597094047943_3524426589696519564_o