Campanie pe tema HIV la Drobeta Turnu Severin

COMUNICAT DE PRESĂ

Alex Dobrescu le-a vorbit severinenilor despre infecția cu virusul HIV

Galați, 20.10.2016:  Asociația Semper Musica Filiala Tecuci, în cadrul proiectului <Tineri sănătoși, comunități sănătoase!>, a format la sfârșitul lunii septembrie 30 de elevi, din 30 de licee din România, în problematica prevenirii infecției HIV, urmând ca aceștia să utilizeze tehnicile de educație nonformală învățate și informațiile primite pentru a livra sesiuni de prevenire HIV adresate egalilor lor și a organiza evenimente publice, cu aceeași temă, adresate comunităților din care fac parte.

Dorința de a voluntaria promovată de noi a ajuns și în celălalt capăt al țării unde Alex Dobrescu a pus bazele unui eveniment prin care a vrut să sublinieze problema persoanelor infectate cu HIV, discriminarea și stigmatizarea, dar nu a uitat nici să menționeze colegilor săi cât de important este voluntariatul. După un training pe care l-a ținut cu liceeni din colegiul din care face parte, Alex a vrut să evalueze ceea ce tocmai au învățat și împreună au pornit într-un marș numit „STOP HIV!”, alegând ca loc de desfășurare una dintre cele mai circulate străzi. Folosindu-se de un banner, de pliante ce conțineau informații despre prezervativ (istoricul și folosirea corectă a acestuia), infecția cu HIV (prin ce căi se transmite, prin care nu și efectele marginalizării unei persoane seropozitive) și de mult entuziasm, mărșăluitorii au compensat prin materialele oferite, lipsa educației sexuale în licee.

Alex Dobrescu, participant la curs și elev la Colegiul Naţional “Traian”, Drobeta Turnu-Severin, menționează:

„În ceea ce privește micul eveniment pe care l-am organizat vineri (28.10.2016), pot spune că a fost o premieră pentru mine. Faptul că am „debutat” (dacă pot spune așa) cu dreptul în îndeplinirea unui vis de-al meu (acela de a ajunge formator în cadrul unei asociații), reprezintă un pas extrem de important pentru mine. Ideea mea despre eveniment a pornit de la gândul următor: „Vreau ca lumea să vadă tineri care se implică”. Am adunat cam 15 liceeni pe care i-am pregătit vorbindu-le despre 3 teme pe care le-am învățat și eu la rândul meu și anume: problematica HIV/SIDA, discriminarea și stigmatizarea, cât și importanța voluntariatului în general! După cam trei ore de prezentări, activități și jocuri pe aceste tematice, am ieșit la un „marș” pe strada Crișan, pentru a le vorbi oamenilor despre temele proaspăt dezbătute. Liceenii aleși de mine au împărțit pliante, au oferit informații și au făcut chiar și poze cu unii oameni care mergeau pe stradă; am avut de asemenea și un banner pe care scria mare „StopAIDS” (StopSIDA). Cât despre reacțiile celor din jur pot spune că am fost destul de uimit să vad că unii și-au manifestat interesul, întrebându-ne cu ce ne ocupam și de ce facem ceea ce facem, iar alții spunând „Nu cred că m-ar ajuta foarte mult informațiile acestea…”. Colectivul pe care l-am ales a fost foarte fain. S-au implicat în tot și chiar mi-a plăcut de ei, mi-ar plăcea să mai lucrez alături de ei și cu alte ocazii!”

Evenimentele tinerilor fac parte din proiectul <Tineri sănătoși, comunități sănătoase!> organizat de Asociația Semper Musica Tecuci și finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului în urma concursului național de proiecte de tineret, ediția 2016.