Campanie publica pe tema HIV la Oradea

COMUNICAT DE PRESĂ

Costea Răzvan a informat tinerii orădeni despre infecția cu virusul HIV

Galați, 16.10.2016:  Asociația Semper Musica Filiala Tecuci, în cadrul proiectului <Tineri sănătoși, comunități sănătoase!>, a format la sfârșitul lunii septembrie 30 de elevi, din 30 de licee din România, în problematica prevenirii infecției HIV, urmând ca aceștia să utilizeze tehnicile de educație nonformală învățate și informațiile primite pentru a livra sesiuni de prevenire HIV adresate egalilor lor și a organiza evenimente publice, cu aceeași temă, adresate comunităților din care fac parte.

Costea Răzvan, un tânăr liceean din Oradea doritor să învețe modalități nonformale de educație, a reușit să le pună în practică într-un eveniment cu un impact mare asupra comunității din care face parte. Target-ul evenimentul său a fost reprezentat de tinerii adolescenți fără prejudecăți și complexe deoarece el s-a gândit să le ofere o mică sesiune foto ieșită din tipare. Dintr-o bucată de carton, câteva foi cu mesaje motivaționale prin care susține integrarea persoanelor infectate cu HIV în comunitate, informații despre acest virus și multă imaginație, Răzvan, elev la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, a reușit să ofere orădenilor un shooting și totodată sesiuni de educație sexuală din cauza lipsei  acesteia din licee. Plimbându-se pe străzile orașului cu rama în brațe și multă voie bună, cei mai curajoși tineri s-au arătat încântați de ideea de a face poze pe care apoi să le urce pe rețelele de socializare prin care să promoveze nondiscriminarea persoanelor infectate cu HIV. Unii dintre cei interesați au cerut detalii despre eveniment, proiectul din care face parte și au mărturisit că astfel de manifestări sunt imperios necesare în contextul actual în care numărul persoanelor seropozitive este în creștere.

Răzvan Costea, participant la curs și elev la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Oradea, menționează:

„Tot ce am învățat la cursuri am aplicat în evenimentul meu care a constat în fotografierea persoanelor într-o ramă cu mesaje motivaționale pentru cei cu HIV/SIDA, care susțin protejarea în timpul actului sexual și acceptarea persoanelor seropozitive în societate. După fotografiere eu le vorbeam deschis despre acest virus și consecințele lui, modul de transmitere, modul de protejare, le răspundeam la întrebările pe care mi le adresau. Cred că a avut un impact destul de mare deși a fost primul meu eveniment, deoarece am avut susținerea prietenilor care au venit să iși facă poze cu rama și să mă audă vorbind despre HIV/SIDA iar pe rețelele de socializare am văzut multe poze cu ei și rama mea, un lucru care m-a făcut să știu că am făcut o treabă bună.”

Evenimentele tinerilor fac parte din proiectul <Tineri sănătoși, comunități sănătoase!> organizat de Asociația Semper Musica Tecuci și finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului în urma concursului național de proiecte de tineret, ediția 2016.