Gandurile organizatorului Festivalului -Fereastra catre stiinta-

Am reusit sa stam de vorba cu Bogdan Ghiorghiu, organizatorul festivalului, si iata ce ne-a mentionat despre eveniment:

Bogdan:

”Festivalul e un vis. Toti avem vise, insa festivalul e un vis pus in practica. De ce?
Pentru ca Romania de asta are nevoie: de vise puse in practica, chiar daca cateodata par imposibil de realizat…

Eu am visat si inca visez la o tara mai preocupata de stiinta si tehnologie, de sanatate si mediu. Si mai putin preocupata de ce a facut o vedeta sau alta. E un exemplu banal, dar sigur intelegi ce vreau sa spun. Iar festivalul este incercarea mea sa fac din acest vis realitate.  Scopul lui final este imbunatatirea atitudinii publicului fata de stiinta. Sa ne pese mai mult de ceea ce conteaza cu adevarat.

Cum a inceput totul?

Totul a pornit de la un eveniment organizat de un astroclub. Si am decis sa fac acelasi lucru pentru Tecuci. Am inceput cu clubul de astronomie Cassiopeia, apoi am organizat festivalul Fereastra catre Stiinta. Vreau sa ofer si eu tecucenilor aceeasi inspiratie pe care mi-au oferit-o cei de la astroclubul din Iasi acum cativa ani. Doar ca pentru orice domeniu al stiintei.

Despre parteneri…

Primul partener a venit usor. Dupa ce am castigat concursul de comunicare stiintifica FameLab in 2014, am ramas in legatura cu cei de la British Council. Le-am spus de ideea mea pentru festival si i-am invitat sa ne fie parteneri. Ei au fost primii care au crezut in visul nostru. Lor le datoram startul bun pe care l-am avut. De-atunci ne-au sponsorizat pentru fiecare editie, insa chiar daca s-ar opri anul viitor, sa zicem, noi le vom ramane vesnic recunoscatori ca au crezut in proiectul nostru inainte ca el sa aiba succes si le datoram foarte multe. Deci, pe calea asta, domnule Gabriel Ivan, doamna Andreea Stroica, British Council Romania, va multumim!

Normal ca ne dorim o implicare si din partea comunitatii tecucene. Ideea este ca daca comunitatea locala continua sa se implice din ce in ce mai mult, intr-o zi… Tecuciul va avea un festival national care va atrage mii de oameni. Ai sa vezi!

Ce va zic voua?

Haideti la festival sa ascultati experti vorbind despre stiinta. Nu experti intr-un halat alb care vorbesc in termeni greoi si scriu ecuatii pe tabla. Ci experti carismatici, simpatici care vor sa explice stiinta pe intelesul tuturor si sa transmita pasiunea lor catre voi. Niciunul dintre invitatii nostri nu primeste onorariu, apropo. Toti cei care ajung din afara orasului, vin fara sa fie platiti, vin din pura pasiune. Minimul pe care il putem face noi, ca public, este sa profitam de ocazie.„